Gebruik
Het gebruik van de oven
De Pizza:
Na ongeveer 1,5 uur stoken (afhankelijk van de grootte van de oven en de
buitentemperatuur) kan de houtskool naar de kant worden geschoven. De bodem van de oven wordt
met een vochtige doek schoongemaakt, of schoon geblazen met een blaaspijp/balg. De oven mag
daardoor niet teveel afkoelen. Hierna de pizza erin, gewoon plat op de bodem dicht tegen het
brandende hout. De temperatuur in de steenoven wordt met gemak 300 graden. Een pizza kan
binnen enkele minuten klaar zijn.
Vlees Grillen:
Met een spies die in de steenoven past (hiervoor is een bevestigingspunt achter in de
oven gemaakt) is dit heel eenvoudig. U rijgt de kip(pen) of speenvarken of ander stuk vlees aan de
spies en grilt boven een houtskoolvuurtje. Ook hier krijgt het vlees door de luchtcirculatie in de oven
een heel bijzondere smaak.
Barbecuen:
In deze oven krijgt het vlees de smaak van de steenoven mee en zal door de
luchtcirculatie het vlees sneller gaar en daardoor malser zijn.
Brood Maken:
Na het opstoken schuift u al het hout en houtskool uit de oven, maakt de vloer
schoon en leg het deeg op de ovenvloer; hierna deuren en pijp afsluiten. U bakt het brood dus op de
restwarmte van de oven. Door de luchtcirculatie blijft de oven tot zo'n 4 uur heet. Bijvoorbeeld kunt
u eerst het eten van de avond maken, om vervolgens op de restwarmte van de oven uw broden voor
de volgende dag te maken!
Voorzorgmaatregelen
Onderhoud:
De ovens zijn aan de buitenkant geverfd , voor bescherming tegen vocht; kale plekken dient u bij
te schilderen. Bij voorkeur de oven op een droge plek te plaatsen. Zeker in de winter is een droge
plaats belangrijk.
Voor het verven van de buitenkant dient u minerale verf te gebruiken. Dit is een hoogwaardige
dispersievrije silicaatverf voor de afwerking van minerale ondergronden en mortels.
Tips:
Een nieuwe oven niet direct belasten met een groot vuur; Gedurende ongeveer 14 dagen dagelijks
de oven warm stoken met een klein vuurtje. Hierna kan de oven normaal belast worden.
Bij normaal gebruik zal de oven zich gaan zetten en hierdoor kunnen kleine scheurtjes ontstaan. Dit is
een normaal verschijnsel en u hoeft zich hier geen zorgen om te maken.
Een te groot en warm vuur kan de oven beschadigen en is daarom af te raden.
Stoken:
U dient altijd droog hout te gebruiken. De oven wordt opgestookt door in het midden stukjes
hout op te stapelen en aan te steken. Welk soort hout u gebruikt bepaalt mede de smaak van uw
gerechten. Beukenhout en berken worden vaak voor pizza's gebruikt en geven een heerlijk aroma.
Dit soort hout brandt snel en geeft veel warmte en wordt snel omgezet in houtskool. Als u pizzas
bakt, laat u het hout brandend in de oven naast de pizza liggen en u zorgt er dus voor dat de oven
lucht krijgt zodat het vuur aanblijft. Bakt u brood dan haalt u vantevoren het vuur en as uit de oven
en bakt u met de deuren dicht.
Wanneer de oven op temperatuur is, wordt het vuur verplaatst naar de zijkant van de oven. In het
midden kunnen dan de heerlijkste gerechten bereid worden. Elk gerecht wat u gewend bent om in
een normale oven te bereiden, kan ook in deze houtgestookte oven, maar dan lekker buiten in de
tuin of op het terras.